Booking.com
Booking.com

Úszó alagúttal szelik át a fjordokat

nagyvilágautó-motor  Admin   2016.08.03

A skandináv országban különösen nehéz dolga van a közlekedőknek.

Norvégia hosszú partvonalát több mint 1100 fjord tagolja;a szárazföldre hosszan benyúló, mélyvizű öblök miatt itt két pont között korántsem az egyenes a legrövidebb.
Mind közül a legnagyobb a Sogne-fjord, 900 méter széles és 1200 méter mély, ennek két partját szeretnék most összekötni a norvég mérnökök.

Irányonként külön alagutat terveznek
Irányonként külön alagutat terveznek (Fotó: Norwegian Public Roads Administration)
Hirdetés
Mivel a nehéz terepviszonyok és a kegyetlen időjárás miatt egy hagyományos híd, tengerfenéken, vagy az alatt futó alagút nem jöhet szóba, újszerű, ambiciózus tervet szőttek.
Egy vízben úszó dupla alagutat álmodtak a Sogne-fjordba, ami a felszín alatt 20-30 méter mélyen vezetné át a forgalmat a partok között.Az óriási csöveket a felszínen úszó pilonok tartanák a helyükön.
Ez a mélység már elég ahhoz, hogy nagyobb turistahajók, sőt katonai naszádok is átmenjenek felette.
A norvég kormány 25 milliárd dollárt különített el a projektre. Ha a Sogne-fjordban sikert aratnak, a technológiát az ország más pontjain is alkalmazni fogják.


Úszó alagúttal szelik át a fjordokat
A felszín alatt 20-30 méterre lebegne az alagút (Fotó: Norwegian Public Roads Administration)
Booking.com
Booking.com

Legfrissebb bejegyzések

Bámulatos könyvtár Dublinban

Bámulatos könyvtár Dublinban

Dublin bámulatos könyvtára, ami közel háromszáz éves és itt található a Kellsi Kódex, ami több, mint 1200 éves könyvritkaság.

Meseszép Norvégia képekben

Meseszép Norvégia képekben

Norvégiában nem csak a gyönyörű tájakat érdemes megcsodálni, mert mint a lenti képek is bizonyítják meseszép régi épületeket is találhatunk ebben a skandináv országban.

15 hihetetlen repülőtér

15 hihetetlen repülőtér

Fotelutazók számára ez az összeállítás bemutat 15 hihetetlen repülőteret a nagyvilágban, ahol nem csak egyszer érdemes megfordulni.

Hirdetés
Booking.com
Hirdetés
fel