Booking.com
Booking.com

RAMA projekt, aszteroidából űrhajót

nagyvilágtudományűrkutatásűrhajó  Admin   2016.06.06

A RAMA (Reconstituting Asteroids into Mechanical Automata) projekt célja, hogy a kiszemelt aszteroidát egy autonóm űrhajóvá alakítva, azt egy űrállomáshoz irányítsák.

A terv


Először egy "magűrhajót" küldenek a kiválasztott égitestre. Oda megérkezve elkezdi a bányászatot és a kitermelt alapanyagokból 3D nyomtatási technológiával elkezdi legyártani a navigációs, energiatároló, meghajtó és egyéb fontos rendszereket. Ezek elkészülte után az aszteroidát egy közeli űrállomáshoz vezetik, ahol elkezdődik a bányászat.

A terv szerint a befogott aszteroida nem hasonlítana egy igazi űrhajóra, egy igen primitív szerkezet lenne. A fedélzeti számítógép, egy antiküthérai szerkezethez hasonló analóg számítógép lenne, ami fogaskerekekből áll. A meghajtása sem a szokásos lenne, a haladási iránnyal ellentétesen, katapult segítségével, a kitermelés során keletkező szikladarabokat lőne ki. Sok érdekes kérdést vet fel a terv, mint például, hogy a "magűrhajó" milyen módon jut energiához, hogy elkezdje a munkáját.

A Made In Space társaság terve szerint a megoldása költséghatékonyabb, mintha minden egyes kiszemelt célponthoz egy befogó szondát küldenének. A tervnek van egy másik vetülete is, mégpedig, hogy az űreszközöket helyben hatékonyan és gazdaságosan lehessen előállítani.
A cég most százezer dollárt kapott a NASA-tól, hogy elkészítse a megvalósulási tanulmányokat. Ha ezek alapján a NASA szakemberi úgy gondolják, hogy életképes a terv, akkor kaphatnak további ötszázezer dollárt a tervek előkészítéséhez. A tervek szerin leghamarabb, valamikor a 2030-as években indulhat útra az első "magűrhajó".


HirdetésRAMA projekt, aszteroidából űrhajót
RAMA projekt, aszteroidából űrhajót

RAMA projekt, aszteroidából űrhajót
RAMA projekt, aszteroidából űrhajót
Booking.com
Booking.com

Legfrissebb bejegyzések

Bámulatos könyvtár Dublinban

Bámulatos könyvtár Dublinban

Dublin bámulatos könyvtára, ami közel háromszáz éves és itt található a Kellsi Kódex, ami több, mint 1200 éves könyvritkaság.

Meseszép Norvégia képekben

Meseszép Norvégia képekben

Norvégiában nem csak a gyönyörű tájakat érdemes megcsodálni, mert mint a lenti képek is bizonyítják meseszép régi épületeket is találhatunk ebben a skandináv országban.

15 hihetetlen repülőtér

15 hihetetlen repülőtér

Fotelutazók számára ez az összeállítás bemutat 15 hihetetlen repülőteret a nagyvilágban, ahol nem csak egyszer érdemes megfordulni.

Hirdetés
Booking.com
Hirdetés
fel